Крум Зарков: Държавата трябва да участва, регулира, образова, лекува, отбранява и да планира

14.09.2018

„Ключовият момент във „Визия за България” е новата роля на държавата, която трябва да участва, регулира, образова, лекува, да отбранява и да планира. Тази роля е заложена с конкретни мерки в документа." Това каза Крум Зарков, зам.-председател на ПГ на „БСП за България” на среща с граждани от Петрич. Хората бяха чели „Визия за България” и изразиха мнения, препоръки,становища и допълнения.  Най-сериозна част от дискусията бяха демографските проблеми в района. Те обясниха, че има огромно текучество на населението. От 55 000 души, половината емигрират трайно  или работят в други държави. Гражданите и депутатите от ПГ на „БСП за България” бяха единни в мнението, че е крайно време да се мине от етап на констатиране на проблемите до етап на тяхното решаване. „Проблемите са плод на липсата на държавност, която води до масова бедност и обезлюдяване. Ако не действаме сега, утре ще е твърде късно”, каза Крум Зарков

Веска Ненчева: Трябва да върнем родолюбието в учебните програми

„Абсолютно наложително е да се заложи отново на родолюбието в новите учебни програми”, това заяви пред петричани народният представител от левицата Веска Ненчева. Тя бе категорична, че финансирането на частните училища от държавния бюджет прави така, че системата на образованието да тръгне надолу, както е в здравеопазването. „БСП е заложила във „Визия за България”  всяко училище да бъде материално обезпечено по един и същи начин, за да се получи еднакво качествено образование навсякъде в страната. Кадрите са проблем не само в здравеопазването, но и в образованието. Защото само помпозното шумене около процентното увеличение на заплатите, няма да направи по- качествено образованието”, категорична бе тя.

Доц. Георги Йорданов: Никъде по света болниците не са търговски дружества

„Болници, които да са търговски дружества, няма никъде другаде в света”, това заяви доц. Георги Йорданов пред петричани. Той акцентира върху проблема с кадрите в здравеопазването. По думите му след завършване на медицинските училища, младите хора веднага бягат в западните държави заради по-доброто заплащане. Той обясни идеята на БСП във „Визия за България”, че трябва сериозно да се обърне внимание на медицинското образование и кадрите в сектора.

Николай Цонков: Социалният статус на военнослужещия е на критично ниско ниво

„През последните години се срива доверието в армията, а социалният статус на военнослужещите е на критично ниско ниво. Те нямат мотивация да служат на България. Ние искаме да повишим и върнем доверието на българския военнослужещ и армия. Да я направим модерна и боеспособна”, каза пред събралите се депутатът от левицата Николай Цонков. Той добави, че във „Визия за България” е посочено, че хората в отбраната са най-важни, макар и въоръжението да не отстъпва със своята роля и значение. „Трябва да се върнат социалните привилегии и да се подобрят условията за работа на военнослужещите, заедно с модернизацията. Ако питаме младите хора, дали ще минат през военно обучение, много малка част ще отговорят положително. Ролята на армията е да дисциплинира и да учи на патриотизъм. Именно това искаме да изградим отново и да върнем ролята на армията”, заключи Николай Цонков.

Петричани връчиха на депутатите предложенията си за допълнения на „Визия за България” писмено и изразиха надежда, че документът ще бъде реализиран практически за доброто на страната ни.