Кресна очаква БСП да гарантира подкрепа за малките общини

Елена Йончева, Валентин Ламбев и Кристиан Вигенин обсъдиха „Визия за България“ с жителите на община Кресна

Демографската криза, липсата на инвестиции, грешна политика в образованието и здравеопазването, недостатъчно полицейско присъствие в общината – това бяха основните проблеми, споделени от жителите на община Кресна на среща с народните представители Елена Йончева, Валентин Ламбев и Кристиан Вигенин. В срещата участваха кметът на общината Николай Георгиев и областният председател на БСП в Благоевград Валери Сарандев.

Народните представители споделиха основните моменти от „Визия за България“, като подчертаха, че БСП е амбицирана не просто да отстрани ГЕРБ от властта, а да сложи край на сгрешения модел на управление на страната. Нова роля на държавата, подкрепа  за българското производство, справедливо финансиране на общините, дълбоки реформи в системата на здравеопазване и на образование – това са само част от заложените във „Визия за България“ намерения.

„ГЕРБ си отива, разговорът е за това- как ще възстановим България след управлението на тази групировка. Трябва да бъде подпомогнат малкият и семейният бизнес и да се провежда политика за спиране на обезлюдяването на малките общини“. Това заяви говорителят на ПГ на „БСП за България“ Елена Йончева. Тя подчерта, че наследството е тежко във всяка една сфера – по отношение на свободата на медиите при управлението на ГЕРБ България е паднала в класациите от 34-то място, наравно с Франция, до 111-то място днес, което ни поставя извън Европа и далеч зад редица африкански страни.

„Предизвикателството пред БСП е огромно – след години на разграждане на държавата,  ние трябва да възстановяваме не само институциите, но и човешкия морал“. Каза народният представител Валентин Ламбев. Той добави, че днес Борисов еднолично разпределя пари, които събира от всички нас. „Не  можа да задели 25 милиона за майките на деца с увреждания, но е готов да раздаде 1 милиард и 100 милиона за заплати, за да спечели време и да си купи следващите избори“, заяви Валентин Ламбев

„Ние не искаме да бъдем съучастници в обезличаването и профанизирането на българския парламент. Затова решихме да започнем в цялата страна широк диалог с гражданите за бъдещето на България“- подчерта народният представител Кристиан Вигенин. Той обърна внимание на факта, че управляваните от ГЕРБ общини са получили допълнително стотици милиони от началото на мандата, а червените общини са напълно пренебрегнати. „Целта е ясна – да се преразпределя ресурс към близки на властта фирми по места“, категоричен беше Вигенин. Той допълни, че амбицията на БСП е да се постигне равномерно развитие на страната и качеството на живот да бъде сходно и в големите градове, и в малките общини.

Участници в срещата поискаха още по-остро поведение от левите депутати и подчертаха, че в светлината на 140-та годишнина от Креснеско-Разложкото въстание, кресненци са готови да подкрепят и по-активни действия на левицата, включително национален протест в София.