Проф. Георги Михайлов: Здравната система в България в момента е неефективна

Мар 10, 2021 Новини Избори 0 580

Проф. Георги Михайлов взе участие в Осмия национален Фарма Форум

„БСП за България“ има няколко основни цели в областта на здравеопазването. На първо място ние искаме достъп до качествена и ефективна медицинска помощ във всеки регион на страната, което в момента не е възможно и поради тази причина ние много сериозно държим на регионализацията в здравеопазването. На второ място – лекарствената политика. Имаме категоричното мнение да се намали ДДС върху лекарствата. Това е един реален механизъм чрез който невъзможността на българските граждани да доплащат за скъпи лекарства ще бъде значително намалена. С грижа за младите хора да бъдат осигурени пациентите до 14 или до 18  годишна възраст с безплатни медикаменти в основата на тяхното лечение“, това каза проф. Георги Михайлов –  представител на Българска социалистическа партия в дебата посветен на бъдещото управление на здравните политики в страната.

Дебатът се състоя във втория панел в рамките на Осмия национален Фарма Форум, организиран от Мениджър Нюз. Проф. Михайлов, който е водач на листата на „БСП за България“ в Първи МИР Благоевград допълни също, че категорично трябва да се създаде и структурира много сериозна кадрова политика на базата на единни критерии за възнаграждения в цялата държава. „Ние смятаме, че има сериозни проблеми в модела на финансиране на системата и този модел на финансиране чрез търговски дружества е абсолютно неприложим“, категоричен бе проф. Михайлов, като допълни, че е наложително този модел да бъде променен.

В рамките на дебата, проф. Георги Михайлов изрази мнение, че консенсус по отношение на здравеопазването в страната трябва да има, но той не може да бъде на базата случващото се в последните 4 години. „Да се говори за национална лекарствена политика, а в 10 000 града да няма аптеки е несериозно. На този основа БСП не смята, че може да бъде постигнат консенсус“, заяви проф. Михайлов. Според него основният показател за състоянието на здравната система е ефективност, но здравната система в България категорично не е ефективна.

Необходимо е да се вземат спешни мерки и по отношение съхранението на кадрите, тъй като в над 60 % от българските лекари в момента са на възраст над 55 – 60 години. При това с възнаграждения, които не отговарят на тежките им и висококвалифицирани норми на труд. „Ние търсим ефективност чрез програмата, която сме начертали – подпомагане на кадрите, тяхното ангажиране с Родината след квалификацията им, създаването на регионални структури които да могат да осигурят достъп на българския гражданин до качествено и навременно лечение“, заяви още проф. Михайлов. Той начерта и още един сериозен проблем, който съществува от години и е правено предложение за решението му - да бъде извършена детайлна оценка на всички медицински дейности и на труда на всеки медицински специалист. „Това е възможно и е реализирано във всички страни в Европа, а в България не е свършено и ние на практика не знаем какво даваме за здравеопазване“, посочи проф. Михайлов.