Проф. Георги Михайлов в Церово: Похвално е как хората тук сбъдват мечтата си за своя църква

14.03.2021г.

Днес в благоевградското село Церово бе осветена камбаната на новия православен храм, който ще носи името на Свети Пантелеймон. Службата води Неврокопският митрополит Серафим. Стотици миряни присъстваха на знаменателното за местните хора събитие. Тук никога не е имало църква. Сред гостите на тържественото събитие бяха водачът на листата на „БСП за България” в Пиринския край – професор Георги Михайлов, областният лидер на БСП – Валери Сарандев, както и кметът на община Гоце Делчев – Владимир Москов.

„Похвално е това богоугодно дело на местните хора, които години наред са преследвали своята мечта – да имат свой православен храм. Нека църквата им вдъхне повече вяра в доброто. Вярвам, че те ще бъдат възнаградени за своето богоугодно дело – да построят толкова красив и впечатляващ православен молитвен дом”, сподели професор Георги Михайлов. Той пожела на жителите на Церово камбанният звън да ги пробужда духовно, да им помага да намират вяра и да вършат добри дела, както и гласът на камбаната да прогони надалеч всяко зло. Водачът на листата на „БСП за България” бе впечатлен от упоритостта на местните хора, които 22 години изминават стъпка по стъпка, за да имат собствена църква. Много от тях са се трудили доброволно, за да вдигнат храма.

„Разбира се, че едно такова дело не може да се довърши без помощта на благодетели, на дарители. Знам, че бизнесмен от Неврокопския край е направил много за построяването на този православен дом на вярата”, каза още професор Георги Михайлов. С тази своя вяра хората в селото ще завършат богоугодното дело, сигурен съм в това, допълни той.

Със специален кран тежката над 150 килограма камбана бе закачена в камбанарията и всички се насладиха на красивия й глас, който се разнесе наоколо малко след 15,00 часа днес.