Богдан Боцев, БСП: Политиката за мен е кауза, защото вярвам, че чрез нея можеш да променяш света около себе си

27.03.2021г.

Богдан Боцев е кандидат за народен представител от „БСП за България“ в листата на 1-ви Многомандатен избирателен район – Благоевград. Роден е през 1980 г., по образование – финансист. Досегашен народен представител в 44-то Народно събрание. Преди това е бил заместник-кмет на община Гоце Делчев и лидер на Младежкото обединение на БСП в Гоце Делчев.

Г-н Боцев защо решихте да се кандидатирате за втори мандат в Народното събрание?

Ще прозвучи като клише, но политиката за мен е кауза, защото вярвам, че чрез нея можеш да променяш света около себе си, стига да знаеш, да можеш и най-вече да имаш възможността и енергията да го направиш. Моята лична мотивация е да бъда полезен на хората от Благоевград и областта, както и конкретно на тези от гоцеделчевския регион. Смятам, че с опита, който натрупах в 44-то Народно събрание, знанията и уменията ми като икономист, ще бъда полезен и в парламентарната дейност на групата на БСП. По-специално в бюджетната комисия, в която бях член и предишния мандат.

Какви са основните ви приоритети в социалната сфера, за които ще работите ако бъдете избран отново за народен представител

БСП е социална и лява партия и като такава нашите основни приоритети са насочени към най-уязвимите групи от население в България. Това са децата, младите семейства, пенсионерите и хората в неравностойно положение. Какво предвиждаме конкретно? На първо място – промени в семейното подоходно облагане – по 50 лв. ще бъдат приспадани от дължимия данък на всяко едно дете в българско семейство. Така например едно семейство с 2 деца ще плащат с по 100 лв. на месец по-малко данък за облагане доходите на физическите лица. На годишна база това са 1200 лв. Освен това предлагаме безплатни детски градини за всички деца, безплатни лекарства за децата до 14 години, безплатни учебници за учениците от 1-ви до 12-ти клас. Майчинството за отглеждане на малко дете да бъде обвързано с минималната работна заплата, която в момента е 650 лв. Еднократната помощ за раждане на дете да бъде в размер на 6500 лв., но само ако и двамата родители са осигурени за 12 месеца назад. Друг наш приоритет е доходите на младите хора на възраст до 26 години да не бъдат облагани с данък. Това са мерки с които целим да създадем по добри условия за живот и развитие на младите хора в България. По отношение на пенсионерите предлагаме преизчисляване на всички пенсии със средно-осигурителния доход към 2017 г. По този начин ще бъдат увеличени средно с 30 % пенсиите на всички български пенсионери, като с по-голям процент ще се увеличат по-малките и по-стари пенсии, а с по-малък процент съответно по-големите и нови пенсии. Смятам, че това е едно изключително справедливо предложение по отношение на нашите родители, нашите баби и дядовци, които са дали живота си за България.

По отношение на данъците, предлагаме намалени ставки на ДДС на храните и лекарствата, като от една страна целим намаление на цените за потребителите на тези стоки, а от друга да бъдем по конкурентноспособни на българския и световните пазари.

Какво предвиждате в областта на икономиката, както и конкретно за Благоевградския регион ?

Всички виждаме, че в последните 10 години чуждестранните инвестиции в България намаляха изключително много, по-точно с около 10 пъти. Освен това много от българските представители на бизнеса изнасят инвестициите си в чужбина. Именно заради това, ние искаме да се създадат условия при които бизнесът да се чувства сигурен, да бъде намалена бюрокрацията и ограничена ширещата се корупция в България. Положението конкретно за област Благоевград е много тежко. Вижда се от данните, че това е областта с най-ниска средна работна заплата за страната и съответно с един от най-високите проценти на безработица. Един от основните ми приоритети в тази посока е да намерим български или чуждестранни инвеститори по възможност във високотехнологичния сектор, тъй като там е по-висока добавената стойност, както и работните заплати. Тези производства дават възможност на повече млади и висококвалифицирани хора да работят и да се развиват в областта, а не да отиват в София или в чужбина. Затова е изключително важно да бъдат привлечени инвеститори както в областния град, така и в по-големите общини от областта. Сред другите ми приоритети конкретно за Благоевградска област са завършване на автомагистрала „Струма“, както и осигуряване на алтернативен път от Гоце Делчев до Банско. Много важен е и проекта за довеждане на газопровода от Симитли през Разлог, Банско до Гоце Делчев. Това ще бъде както в подкрепа на бизнеса, така и на домакинствата в региона по поречието на Места. Един от важните приоритети в моята програма е така също изграждането на център за до лекуване на хора с тежки заболявания, както и оказване на подкрепа на общинското здравеопазване по отношение на финансирането и по отношение осигуряването на кадри. Основната мярка, залегнала в програмата на „БСП за България“ по отношение на здравеопазването, е общинските и държавните болници да не са търговски дружества. Този начин на финансиране на системата може да стане причина големи региони да останат без общински болници, т.е. без качествено и достъпно здравеопазване за хората. Смятам че областта може да заеме отново водещо място в Европа в производството на плодове и зеленчуци. Разполагаме с много плодородни земи, както и инициативни производители, но държавата трябва да се намеси, като целево субсидира малките и средни земеделски производители, за да бъдем конкурентни както на пазара в България така и в Европа. Накрая, но не на последно място - мой приоритет е развитие на туризма. В област Благоевград се намират два от трите национални парка на България и 40% от дебита на минералните извори в страната, така че имаме прекрасни условия за развитие на целогодишен туризъм.