Проф. Георги Михайлов, БСП: Реформа е необходима във всички направления в здравеопазването

Юли 02, 2021 Новини БСП в медиите 0 1540

Българската нация е буквално изоставена в здравеопазването от своята държава

„Днес излезе докладът от 161 страници на Националния център по обществено здраве – това е държавна организация, не е политическа, и се занимава с анализа на смъртността. Според анализа, който е направила за последната година и половина, има три основните причини за смъртността. Първата е, че са вземани предимно политически, а не медицински решения. Втората причина, която центърът изтъква, е че здравната ни система е в тежко състояние – и организациите, и финансирането, това ни се казва и от Американската търговска камара само преди седмица. На трето място в България трябва да се направят много промени в здравеопазването.“  Това заяви водачът на листата на коалиция “БСП за България“ в 1 МИР Благоевград проф. Георги Михайлов по време на предизборен дебат в ефира на БТВ.

В предаването “Лице в лице“ социалистът обясни, че според анализа, смъртността е свързана с това, че българската нация е буквално изоставена в здравеопазването от своята държава, че в България смъртността от социално-значимите заболявания, каквито са съдовите, е в пъти по-висока, отколкото в ЕС. „На този фон, която и инфекция да дойде, дали ковид-19, грипна инфекция, или някоя наистина особено опасна инфекция, то тя ще завари нашата нация и здравна система неподготвени, както няма и скринингови системи“.

„Реформа е необходима във всички направления на здравеопазването – и в управлението, и финансирането на здравната система, и в нейната материална база – тя е трагична. Въртейки въртележката на търговски дружества, болниците не получават никакви дълготрайни материални активи. Необходима е сериозна реформа в кадровото осигуряване, сериозна реформа в лекарствената политика. Затова БСП предлага намаляване ставката на ДДС на 9% на лекарствата. Всичко това са много сериозни реформи, които са забавени с години“, коментира проф. Михайлов като допълни и че въпросът с трансплантациите също е много сериозен и изоставен.