Проф. Георги Михайлов: Сега е време за реформи, за да може българските граждани да получат това, от което имат нужда – ефективна здравна система

Окт 16, 2021 Новини Избори 0 1183

Няма нито един разумен аргумент срещу една разумна ваксинационна програма

„Ковид е сериозно заболяване. Няма нито един клиничен и разумен аргумент срещу една разумна ваксинационна програма.“ Това заяви водачът на листата на "БСП за България" в Благоевград проф. Георги Михайлов в ефира на 7/8ТВ.

Той обясни, че в чуждестранните информационни сайтове почти не се говори вече за ковид, но в България продължаваме, защото сме на последно място по ваксинация и на първо по смъртност.

По думите на Георги Михайлов противоепидемичните мерки са обект на най-много коментари в обществото и в България има няколко етапа, които са се случили: „Още в първите месеци на вземане на противоепидемичните мерки се случиха неща, които  дълбоко възмутиха българската нация. Освен, че се затвориха парковете, планините и зимните курорти, се направиха и други две грешки. Първо, нямаше реална представа до каква степен се е разпространила епидемията в България.

Втората голяма грешка, на която БСП като политическа сила се противопоставихме и тогава, и сега, е извеждането на учениците и студентите от учебните занятия.“  Професорът коментира, че децата боледуват много по-леко, но те са били оставени затворени вкъщи, при отворени питейни заведения.

„Националният център по обществено здраве определи цялата противоепидемична каскада като вземане предимно на политически, а не на експертни мерки, които не са били ефективни. Сега има известни позитиви, но липсва разяснителна кампания, липсва участие на личните лекари и всичко това трябва да се преосмисли сериозно“, каза още социалистът.

В предаването “Говорят експертите“ той припомни, че противоепидемичен план съществува в България отпреди 10 години, но управляващите отказаха да го приемат. По думите му последствията от тази криза няма да са медицински, а ще бъдат икономически и политически. „План не беше приет, бяха приети много неща, които много от тях нямат нищо общо със здравната логика и за съжаление ние консумираме тези резултати“, заяви той като допълни, че учениците рязко са намалили успеха си, а сигналите за домашно насилие са се увеличили 8 пъти.

Във връзка със “Зеления сертификат“ и трябва ли той да ограничава свободата ни, Георги Михайлов обясни, че при ниския процент на ваксинираност в България, това ще доведе до взрив и то негативен, затова е немислим в момента.

„Ние нямаме никаква реална статистика. БСП още в началото на предишния парламент официално заявихме, че искаме не частно епидемиологично проучване, а на Министерство на здравеопазването, но такова до момента не сме получили“, каза още проф. Георги Михайлов.

Той се позова на проучване на общомедицинското научно списание “Лансет“, според което, за да се преодоляват здравни кризи от този тип, са необходими две основни неща: „Първото е нивото на здравеопазването в цялата социална стълбица да бъде еднакво за всички граждани на една общност. Второто е, че в съвременните глобални условия, здравните системи са толкова важни за света, колкото са банковите системи. Тези две неща в България изобщо не съществуват“, категорично заяви социалистът. По думите му цялата ни здравна система е абсолютно пробита и не ковид 19, а дори и най-елементарна друга инфекция да дойде, тя я заварва непрекъснато неподготвена.

„Точно сега е време за реформи, когато се вижда, че здравната ни система трябва да бъде променена, за да може българските граждани да получат това, от което имат нужда – ефективна здравна система“, категоричен бе проф. Георги Михайлов.