Д-р Владимир Пандев: Искаме България да бъде развита икономически, силна и процъфтяваща държава

08.11.2021г.

„Моята партия, която на предстоящите избори ще се яви с номер 33 в интегралната бюлетина, още през 2019 година създаде база от документи „Визия за България“, в който са разгледани въпросите за развитието на Родината ни от целия социално – икономически и демографски аспект“, това каза в интервю за радио Благоевград д-р Владимир Пандев, кандидат за народен представител от листата на „БСП за България“ в 1 МИР.

Според него, за съжаление, днес сме свидетели на една разкапваща се здравна система, от която никой не е доволен – нито пациентите, нито медиците. „Цените на клинични пътеки не са сменяни от 10 години, цените на лекарства и консумативи скочиха двойно и тройно. От друга страна цената на лекарския труд продължава да бъде неостойностена“, коментира още д-р Пандев. Според него, в центъра на здравната системва трябва да бъдат поставени два изключително важни субекта – пациентът и медицинските служители. Може да има перфектни болници с прекрасна апаратура, но без лекари, медицински сестри - персонал, който да е мотивиран да работи в тях, няма как да се случат нещата, категоричен е още д-р Владимир Пандев.

Според него е изключително важно да е ясно, че здравето не е стока, а неотменимо човешко право. Затова здравеопазването трябва да бъде обект на изключителен контрол от страна на държавата. „Видя се, че в тези пандемични времена, когато ни удари корона вируса, стожер в здравеопазването, както в икономиката и социалните дейности, си остава държавата. Тя трябва да е силна и да контролира тези процеси“, категоричен е кандидатът за народен представител от листата на „БСП за България“.

Следващият приоритет според него, е здравната система да гарантира физическа и ценова достъпност до медицински услуги. Като пример той посочи, че всеки един от нас е свидетел, че независимо от своята лоялност към държавата – работа и платени здравни осигуровки, в болницата или по време на преглед се налага да се плаща допълнително. По думите на д-р Владимир Пандев това е неправилно и не бива да се допуска. „Здравният модел се базира на трите основни принципа, които са много важни за нас, социалистите – справедливост, солидарност и достъпност до медицинската помощ“, каза още той и допълни, че в селата също трябва да има качествена медицинска помощ – такава, каквато получават хората в града.

Кандидатът за народен представител от „БСП за България“ д-р Владимир Пандев бе категоричен, че каквито и мерки да се предложат от партията, те трябва да бъдат облечени в решения, а решения се взимат в Общинския съвет и в Народното събрание. „Аз най-отговорно заявявам, че този Общински съвет в Благоевград взима неправилни решения, които са в ущърб на обществото“, посочи още д-р Владимир Пандев и даде като пример орязването на средства за подобряване снабдяването с питейна вода в селата, продаването на земи на изключително занижени цени на определени хора и други, които са пагубни за обществото. Кандидатът за народен представител бе категоричен, че в момента най-големият проблем в Благоевград е безработицата. Хората отиват да работят на други места – най-често в София и чужбина. Д-р Владимир Пандев обясни също, че освен „Визия за България“, БСП има изготвена и „Визия за Благоевград“, която предвижда разкриване на работни места, построяване на ново училище, което е крайно наложително, подкрепа за културата и други.

„През годините БСП като партия винаги е показвала, че държи преди всичко на хората, на обществото. Нямаме личностни и користни намерения, а напротив – искаме България да бъде развита икономически, силна и процъфтяваща държава. Това сме го показвали през годините, можем да го направим и сега“, категоричен бе д-р Пандев. Той е убеден, че България може да бъде по-добра страна със закони, които носят справедливост и именно затова БСП трябва да бъде на власт. Коалиция от партии „БСП за България“ е с номер 33 в интегралната бюлетина.