Михаил Миков: За българските млекопроизводители компенсации от Европа няма и не се предвижда да има

Авг 07, 2015 Новини БСП 0 3287

Правителството не може да защити българския производител

Председателят на БСП Михаил Миков коментира в социалната мрежа фейсбук проблемите в сектор млекопроизводство у нас. „Вече няколко месеца се опитваме да накараме правителството да осъзнае, че в сектора има сериозни проблеми и трябва спешно да бъдат предприети мерки за решаването им. Тези проблеми не са измислени. Те не са се породили случайно, а са резултат на неспособността му да предвиди последиците на своето бездействие, както и на липсата на воля да се защити българския производител и въобще - българския интерес на европейския пазар”, пише лидерът на левицата. По думите му днес са засегнати стотици хиляди животновъди, малки ферми и стопанства, а държавата не прави нищо за тях, за да съхрани поминъка им. Според Миков ударът върху българското млекопроизводство идва по няколко линии: премахването на млечните квоти, средно три пъти по-високите субсидии в Европейския съюз и най-сетне - благодарение на позициите на българското правителство към Русия по въпроса за санкциите, което доведе до забрана за внос на наши стоки и продукти на руския пазар. „БСП е против тези санкции, които нанасят преки и косвени щети на България. България трябва да получи справедливо обезщетение за загубите, които търпи ежедневно. В другите европейски страни пострадалите от нереализирана продукция в Русия производители получават компенсация за загубите си. Но не и у нас”, казва още Миков в социалната мрежа. Той определя като съществена част от проблема антибългарската позиция на правителството по въпроса с искането за компенсации от Европа. „Днес разбираме, че такива няма и не се предвижда да има. Очевидно е, че правителството не може да се справи с осигуряване на компенсации за българските производители. Едно е да се снимаш с изтъкнати европейски държавници, друго е да защитиш интереса на българския производител. Първото е лесно и не изисква на всяка цена мъжество, а второто – доста по-трудно и работа за хора с воля и характер”, пише още Миков. Той прави съпоставка с Полша, която преди години е имала подобен проблем със свинското месо и успяла с решителната си и отговорна външна политика да защити полските производители. „Но нашето правителство не може да направи това за българските производители. Затова днес, за пореден път през последната половин година, призовавам нашето правителство да вземе спешни и отговорни мерки за защита на българското млекопроизводство. България трябва да се научи да отстоява интересите на своя народ. Членството ни в ЕС не изключва това по никакъв начин. Днес аз призовавам всички българи: понеже правителството не може, нека ние защитим нашето млекопроизводство. Нека да предпочетем млечните продукти, които са произведени в България, пред вносните. Това е солидарност, това е патриотизъм”, завършва Михаил Миков.

 

Пълният текст на публикацията:

 

Вече няколко месеца се опитваме да накараме правителството да осъзнае, че в сектора млекопроизводство у нас има сериозни проблеми и трябва спешно да бъдат предприети мерки за решаването им. Тези проблеми не са измислени. Те не са се породили случайно, а са резултат на неспособността му да предвиди последиците на своето бездействие, както и на липсата на воля да се защити българския производител и въобще - българския интерес на европейския пазар. Днес са засегнати стотици хиляди животновъди, малки ферми и стопанства. За тях държавата не прави нищо, за да съхрани поминъка им.

Какво доведе до тук? Ударът върху българското млекопроизводство идва по няколко линии: премахването на млечните квоти, средно три пъти по-високите субсидии в Европейския съюз и най-сетне - благодарение на позициите на българското правителство към Русия по въпроса за санкциите, което доведе до забрана за внос на наши стоки и продукти на руския пазар. БСП е против тези санкции, които нанасят преки и косвени щети на България. България трябва да получи справедливо обезщетение за загубите, които търпи ежедневно. В другите европейски страни пострадалите от нереализирана продукция в Русия производители получават компенсация за загубите си. Но не и у нас...

Съществена част от проблема е тъкмо антибългарската позиция на нашето собствено правителство по въпроса с искането за компенсации от Европа. Днес разбираме, че такива няма и не се предвижда да има. Очевидно е, че правителството не може да се справи с осигуряване на компенсации за българските производители. Едно е да се снимаш с изтъкнати европейски държавници, друго е да защитиш интереса на българския производител. Първото е лесно и не изисква на всяка цена мъжество, а второто – доста по-трудно и работа за хора с воля и характер. Преди години Полша имаше подобен проблем със свинското месо и успя с решителната си и отговорна външна политика да защити полските производители. Но нашето правителство не може да направи това за българските производители.

Затова днес, за пореден път през последната половин година призовавам нашето правителство да вземе спешни и отговорни мерки за защита на българското млекопроизводство. България трябва да се научи да отстоява интересите на своя народ. Членството ни в ЕС не изключва това по никакъв начин. Днес аз призовавам всички българи: понеже правителството не може, нека ние защитим нашето млекопроизводство. Нека да предпочетем млечните продукти, които са произведени в България, пред вносните. Това е солидарност, това е патриотизъм.