БСП призовава ЦИК да спази закона, за да бъдат честни изборите

Окт 23, 2015 Новини Избори 0 28696

ВАС отмени решение на ЦИК, създаващо предпоставки за изборни манипулации

Българската социалистическа партия призова Централната избирателна комисия да приведе в съответствие с изборното законодателство Методическите указания за Секционните избирателни комисии в местните избори и националния референдум на 25 октомври 2015 г. В писмо до комисията левицата настоява да не се допуска възможност за нарушения, които ще доведат до многобройни обжалвания на изборните резултати и касиране на вота в много населени места.

Призивът идва, след като Върховният административен отмени решение на ЦИК от 18 октомври 2015 г. за опаковането на изборните книжа и материали и предаване на торбите с бюлетините, избирателните списъци и протоколите с резултатите на Общинските избиратели комисии и общинските администрации. В две жалби до ВАС БСП оспори това решение и съответните текстове от методическите указания до СИК, които са в явно противоречие със закона.

Съдът възприе в пълен обем аргументите на БСП по отношение на атакуваното решение. Така следва да се спази редът съгласно Изборния кодекс, който предвижда, че след приключване на гласуването и преброяването на гласовете, кандидатите, застъпниците и представителите на партиите имат право да получат копие от протокола с изборните резултати за всяка една СИК. Върху всеки отделен лист от копието трябва да бъде поставен печат на СИК и подпис на председателя, заместник-председателя и секретаря на Комисията. Ако този ред не се спази, това ще подложи на съмнение съдържанието и верността на различните копия от протокола и по този начин ще се осуети възможността за публичен контрол на евентуални злоупотреби.  Това би представлявало грубо нарушение на изборния процес.

„С оглед на обществения интерес от провеждането на честни избори, считаме, че ще уважите нашата молба”, се казва в писмото на БСП до Централната избирателна комисия.