Михаил Миков: Събуждането започва от всеки един от нас

Окт 31, 2015 Новини БСП 1 29879

​Буден и будител може да е всеки! Да не жертваме демокрацията си за нечии амбиции

Ден преди Деня на народните будители председателят на БСП поздравява всички българи с големия празник. „Правя го днес по две причини. Първо, защото, смятам, че пробуждането трябва да започне навреме! Второ, защото, в съвременните български условия думите „празник” и „избори” в едно изречение звучат все повече като противоречие“, заявява Миков във Фейсбук

За Деня на будителите лидерът на БСП призовава български граждани да бъдат будни. „Събудете се още днес и утре гласувайте! Пробуждането започва от всеки един от нас. Да не проспиваме тази възможност да превърнем отново в празник упражняването на трудно извоювани права“, казва още той.

По думите му, ако не се събудим навреме, няма да има повод да празнуваме. Той е категоричен, че  има значение каква ще е политиката в тази наша демокрация. „Политика, която не прави компромиси с идеите и принципите или онази, с която ни карат да свикваме – политика, в която главната идея е, че няма принципи и че принципните различия нямат значение – политиката със самоцел – властта“, допълва Миков.

Лидерът на социалистите припомня, че неведнъж като народ сме се унасяли по сладки приказки и фантастични номера на спасители и фокусници... и сме се успивали, и сме губели, и сме съжалявали. „Този път рискуваме да загубим нещо много ценно, в постигането на което повечето участвахме, но най-важното бяхме поискали... помните ли? Има значение каква демокрация искаме да имаме и дали сме готови да я отстояваме. Нашата, българската демокрация, далеч не е съвършена, но пък струва ли си да я жертваме за нечии амбиции?“, пита лидерът на БСП.

„На 1 ноември ще засвидетелстваме уважението си към всички онези просветители, книжовници, будители на българския дух и автори на националното възраждане, към революционерите, които със саможертва и себеотрицание са преодолявали големи препятствия пред възхода ни като народ и като държава. А от нашето решение и участие в избора в неделя зависи дали техните дела са имали смисъл, дали имаме повод да празнуваме и заради себе си, като будни съвременни българи. Твърдо вярвам, че буден и будител може да бъде всеки от нас!”, завършва обръщението си Михаил Миков.