Илияна Йотова: Борисов взривява стабилността в отчаян опит за служебна победа

Окт 17, 2016 Новини БСП 0 2001

Има натиск върху кметовете на БСП и общинската администрация, предупреди кандидатът за вицепрезидент

Борисов работи срещу стабилността на страната. Неговата цел е служебна победа на ГЕРБ на президентските избори. Тези действия взривяват устоите на държавността. Това заяви кандидатът за вицепрезидент Илияна Йотова, издигнат от Инициативен комитет и подкрепена от БСП в Белица и Якoруда. “Абсурдно е да има затворено Народно събрание по време на избори – това го няма никъде по света. Законодателната дейност не може да бъде подчинена на партийни амбиции. Парламентарната група на ГЕРБ е тази, която гласува за едномесечна ваканция и която в петък отказа да се регистрира и така осуети заседанието на Народното събрание. И ето, че в противоречие с фактите, премиерът нахлу в парламента и разпореди и на своите, и на чуждите депутати какво и как да гласуват. Недопустим е не само назидателният тон, но и опитът за вмешателство в работата на основната институция. Това е произвол, това е диктатура. Сигурна съм, че утре ще действа по същия начин и в президентската институция, ако спечели Цецка Цачева. Той за това я посочи”, каза Илияна Йотова.

“Същата цел се преследва със скандалите в Реформаторския блок. С притискането на министрите им, които от самото начало следват едноличната воля на премиера, се цели да се унищожи в зародиш кандидатурата на Трайчо Трайков за президент. За тях кокалът се оказа по-сладък и по-важен от предизборните обещания към собствените им избиратели.  Господин Трайков и без друго няма потенциал за значим резултат на вота, така че по-скоро с неговото дискредитиране се разчиства теренът от всеки критично мислещ и предупреждение към всеки, който надигне глас вдясно”, смята Илияна Йотова.

В нито една демократична държава  не се правят промени в Изборния кодекс по средата на кампанията. Това е извън всякаква нормалност. Но пък е показателно за начина, по който работят ГЕРБ – на пожар, без да се замислят, защото онзи или този поискал това от тях. Поведението на Борисов издава паника, да не загуби още гласове. Натиснал е депутатите си да гласуват и чак след това се мисли за последствията. Сега, в стараха си от общественото недоволство позицията се преобръща на 180 градуса. Всичко това показва, че Бойко Борисов и ГЕРБ са изнервени, страхуват се, че ще загубят изборите.

Има натиск върху кметовете на БСП и общинската администрация.  Примери за това много – кметът на Свищов Генчо Генчев, който уж подкрепил кандидата на ГЕРБ за президент Цецка Цачева, и благодарил на премиера за грижите, без които нищо не би постигнал.  Няколко часа по-късно той опроверга подобни измислици и заяви твърдо, че не се разграничава от партията, която го е подкрепила – БСП, и ще работи за успеха на подкрепените от нея кандидати.  Подобен е и случаят с Донка Михайлова, кмет на Троян. „Ние сме против това да се рекетират и мачкат кметовете на БСП, както и администрацията, против сме да се сплашва държавната и общинска администрация с уволнения от работа. Особено когато това се прави от хора, претендиращи да са обединители на нацията”, категорична бе Илияна Йотова.

“И аз, и ген. Румен Радев  никога не сме били част от политическо задкулисие. Останалите кандидатпрезидентски двойки са участници в съвместното управление с ГЕРБ. Видяхме какво предлагат и до къде ни доведоха. Не очакваме нищо повече. “, заключи Йотова.