БСП – Благоевград: Виновен ли е депутатът от ГЕРБ Димитър Гамишев?

ПОЗИЦИЯ на ИБ на Областен съвет на БСП – Благоевград във връзка с изнесената информация в медиите за Димитър Гамишев

Членовете на Изпълнителното бюро на Областния съвет на БСП в Благоевград са озадачени и притеснени от изнесената в последните дни информация в медиите, касаеща злоупотреби с данъци от страна на народния представител от ГЕРБ Димитър Гамишев.

Според публикациите в медиите, малко преди да бъде избран за общински координатор на ГЕРБ Гоце Делчев, Гамишев прехвърлил фирмата си „Гамишев – НКБ“ ЕООД на „Файнест Асошиътс“ ЕООД. Към момента „Гамишев – НКБ“ ЕООД фигурира в списъка на големите длъжници на НАП, които нямат имущество, върху което могат да се наложат обезпечителни мерки. Фирмата дължи на хазната 195 774 лв. и е добавена в позорния списък на НАП през август 2017. Големите дългове обаче са факт доста време преди това, още докато Димитър Гамишев е неин едноличен собственик. За нас е пълна загадка, как е осъществено вписването на продажбата на фирмата в Агенцията по вписванията, след като тя е сред големите длъжници в страната.

Нещо повече - твърди се, че „Файнест Асошиътс“ ЕООД е фирма с 2 лева капитал, регистрирана в Ловеч, на ул. „Шипка“ 5А. Неин собственик и управител е Георги Михайлов Георгиев, който е управител на 93 фирми и собственик на 53 дружества. Данните в Търговския регистър показват още, че на същия адрес в Ловеч са регистрирани общо 23 фирми. Освен това, поне 10, ако не и повече от фирмите на въпросното лице Георги Георгиев, са длъжници на НАП с големи суми. Всички тези факти категорично говорят, че Гамишев е продал фирмата си на човек, без никакви материални възможности, с единствената цел да избегне плащането на данъци.

ИБ на ОблС на БСП - Благоевград настояваме за незабавна проверка от страна на компетентните органи, които да се самосезират и да установят какви са фактите по този случай. Вярно ли е това, което се тиражира от медиите и ако е вярно, как е допуснато един народен представител да ощетява държавната хазна със стотици хиляди левове?

Всичко това изглежда абсурдно и крайно притеснително, на фона на твърденията на министъра на финансите Владислав Горанов, който в края на миналата седмица призна, че битката на министерството със злоупотребите с ДДС е ежедневна.

Министър Горанов казва също: „Ние в министерството сме предприели доста законови промени, свързани с намаляване на възможността нелоялни и некоректни търговци да избягват плащането на ДДС, прехвърляйки собствеността на малоимотни граждани, премахвайки възможността на държавата да си събере приходите“.

В същото време, от НАП признаха, че над 16 милиарда лева е сумата на ревизионните актове, с които са открити злоупотреби с ДДС.

След тези две твърдения от края на миналата седмица и излезлите публикации относно депутата Димитър Гамишев, съвсем логично е да се запитаме: Не е ли това пълен абсурд? Къде са отговорните инстанции, които са допуснали един народен представител и то от управляващата партия да извърши подобно нещо?

ИБ на ОблС на БСП - Благоевград настоява, възможно най-бързо, случаят с Димитър Гамишев да бъде проверен и резултатите да бъдат публично оповестени. Обществото има право да знае кои са неговите „представители“ в парламента и с какво се занимават те.

В случай, че фактите се докажат, настояваме компетентните органи да си свършат работата и злоупотребилият депутат да бъде наказан с цялата строгост на закона. Защото когато се твърди, че държавната хазна е ощетена с милиарди левове и се предприемат сериозни мерки това да се промени, първото което трябва да направят управляващите, е да погледнат в собствената си градина и да изкоренят плевелите от нея.