Проф. Георги Михайлов, БСП: Масовото гласуване на 4-ти април е от изключителна важност и за прозрачността, и за ефекта от тези избори

02.04.2021г.

Проф. Георги Михайлов е един от водещите български онкохематолози. Завършва медицина през 1981 г. в София. Има специалности по клинична хематология, клинична онкология и клинична педиатрия. Участва в извършването на първите трансплантации на стволови клетки у нас. Бил е началник на Клиниката по хематология в Националната специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания. От 2015 г. до избирането му за народен представител от БСП в 44-тото НС е неин директор. Професор Георги Михайлов е водач на листата на „БСП за България” в 1-ви Многомандатен избирателен район-Благоевград за изборите за Народно събрание на 4-ти април.

Проф. Михайлов, един от основните акценти в предизборната програма на „БСП за България”, е здравеопазването. Каква е вашата оценка за предприетите до момента мерки по отношение на пандемията с коронавирус и за процеса на имунизация?

Здравната криза показа, че българската здравна система е в много печално състояние и се нуждае не от приказки за консенсус, не от мимикрични мерки, които нищо не променят на практика в качеството и ефективността на здравната система. Тази, която е призвана да помага на българските граждани в един от най-важните проблеми, които ги вълнуват –здравето. Това, което се случи през последните месеци, подсказа колко много грешни стъпки са направени. Серията от погрешни решения бяха следните - закупени непропорционално ваксини, бяха направени грешки в цялото планиране на обема на ваксините, които трябваше да покрият и да създадат условия на сигурност на българската нация. Прокламираната и рекламираната толкова помпозно платформа за ваксиниране се оказа, че изпраща граждани в пунктове, които не съществуват. Всичко това говори за сериозна липса на държавническа визия, на сериозно държавническо планиране за ваксинирането на българските граждани. Покачването на негативните показатели по отношение на смъртност и болестност не са за сметка на Ковид-19, те си остават приоритет на социално значимите заболявания, които сега бяха оставени на заден план.

Какви според вас са мерките, които трябва да бъдат предприети, за да се преодолее кризата в здравеопазването?

Цялото управление на здравната система през последните години подсказва, че тя се нуждае от промени. И първата голяма промяна, която налага в своята програма Българската социалистическа партия, това е необходимостта качествена и ефективна медицинска помощ да стигне до всеки български гражданин, независимо къде се намира той на територията на страната. Целта на БСП е във всеки регион, включително и в Благоевградска област, да бъде създадена възможност екипи да бъдат в услуга на гражданите за спасяването на техния живот от тези социално значими заболявания, които изискват прецизност във времето. Кадровото осигуряване на здравната система е на изключително ниско ниво. Липсват десетки хиляди медицински сестри, средната възраст на лекарите е застаряваща, над 55 години. Това налага сериозна кадрова промяна и условия за задържане на българските висококвалифицирани медицински кадри на територията на страната. На следващо място и което е много, много важно - това е необходимостта от коренна промяна в лекарствената политика. Цените на лекарствата, цените на консумативите са недостъпни, особено за най-ранимите групи от българските граждани, каквито са пенсионерите и децата. Затова ние предлагаме да бъде сериозно намален Данък добавена стойност варху лекарствата. Ние смятаме категорично, че сегашният начин на финансово управление на системата, съществуването на така наречените търговски дружества, които сега се сринаха, не отговарят на интересите на българската нация и смятаме, че това категорично трябва да се промени.

Професор Михайлов, какви мерки предлагате в областта на данъчната политика и повишаване доходите на гражданите?

Промяната на подоходното облагане много внимателно е обмислена от БСП и на практика тя ще засегне не повече от 150 000 български граждани, които са с изключително високи доходи и които трябва да поемат своята тежест. Времето на плоския данък изживя своята роля, ние имаме сериозни предложения за финансова помощ най-вече на младите хора, защото България е в много сериозна, да не кажа катастрофална, демографска криза. Ние предвиждаме помощ над 6000 лева за раждането на второ дете, минимална заплата и средна заплата за започващите работа млади специалисти, която да бъде минимум две минимални заплати и минимум три минимални заплати за специалистите със средно специално и специалистите с висше образование.

Защо е важно хората да гласуват на 4-ти април?

Изключително важно е хората да упражнят своето право на глас. Това би ликвидирало възможността за евентуално използване на корпоративен и купен вот, би преодоляло тези изкривявания. Важно е изчистване на списъците от „мъртви души”. Затова масовото гласуване на 4-ти април е от изключителна важност и за прозрачността, и за ефекта от тези избори. Аз мисля, че българските граждани много добре познават номера на бюлетината на Българската социалистическа партия - № 4. Това е най-мощната, най-сериозната партия с развити политически структури. Това е партията, която би оправдала доверието на своята нация и е достойна да поеме управлението на държавата в този труден за България момент.