Проф. Георги Михайлов, водач на листата на „БСП за България“ в област Благоевград: Предстоят ни съдбоносни избори

02.04.2021г.

Предстоят ни съдбоносни избори, на които БСП се явява с една много ясна програма, разработвана години наред. Тя разглежда всички сфери на обществения живот - икономика, здравеопазване, образование, вътрешна сигурност, национална сигурност, култура, спорт. Ние имаме конкретни решения за проблемите и искаме да ги предложим на българските граждани, защото България трябва коренно да промени скоростта на своето развитие. Един от основните фундаменти на БСП е регионализацията, тоест обръщането на ръководството на държавата към регионалните проблеми на всяка една област у нас.

Благоевградският район е важен за България от много гледни точки. Това е регион, който има изключително значение за туризма, тук се намират два от най-големите национални парка на България, тук се намират 40 процента от всички минерални източници, има възможности за различни видове туризъм. Районът беше изключително изостанал, но претърпя значително развитие, особено когато след промените беше създаден Американският университет в Благоевград. Но всички знаем, че от 15 000 души студенти в ЮЗУ и Американския, сега са останали по-малко от 10 000. Знаете, че едно от основните занятия в този регион - тютюнът, беше сринат. Същото стана и с производството на цигари, където страната ни бе първа в света. Всичко това, заедно с проблемите в селското стопанство, животновъдството, овощарството, налага много сериозни регионални решения, заедно с другите области на обществения живот. Сигурността на една държава се изгражда върху няколко основни фундамента - на първо място е икономиката. Неслучайно основната част от предизборната платформа на БСП е насочена към икономиката, която да защити младите поколения на България, за да не останем обезлюдени. Освен промишлеността и икономиката другите основни фундаменти са здравеопазване, образование, вътрешна и национална сигурност. Това, което предлагаме ние са стимули за младите хора и семейства: еднократна помощ в размер на 6500 лв. за всяко второ и трето дете на осигурени минимум 24 месеца назад родители; увеличаване размера на майчинството през втората година до размера на минималната работна заплата; за работещите родители – необлагаем минимум от 500 лв. месечно за всяко дете; безплатни детски градини. Предлагаме също преизчисляване на всички пенсии, което ще доведе до увеличаването им от 20 до 30 %. В областта на здравеопазването – намален ДДС на лекарствата на 9 %; мораториум върху продажбата на държавните и общински болници; безплатни лекарства на деца до 14 години. Това са само част от мерките, които „БСП за България“ предлага да бъдат предприети, за да се превърне страната ни в социална държава с грижа за хората. 

Човек трябва да се чувства сигурен за себе си и за своето семейство, за да може да живее в дадено населено място. България е една божествена държава, Господ й е дал изключителна красота и удобства за живот, но в тези условия, в които се намираме ние, в това изоставане от европейските стандарти, животът в нашата прекрасна страна е изпитание. Длъжен съм да напомня, че Благоевградският регион се намира на последно място по ниво на средна работна заплата в цяла България, а нивото на минималната и на средната работна заплата в страната ни далеч се различава от държавите в Централна и Западна Европа. Ние трябва да извършим следващите години революция на доходите, но на база тяхното развитие. Това може да се случи с развиване на икономиката, защита на хората и осигуряване на тяхното здравеопазване, образование и вътрешна сигурност. Затова, повече от всякога е нужно всички да излязат на 4 април и да гласуват с номер 4 в бюлетината – за да променим заедно България с грижа за хората и да я направим по-добро и сигурно място за живот.