Проф. Георги Михайлов в Петрич: Регионализацията е изключително важна за развитието на икономиката

08.07.2021

„Връщането на държавността е изключително важно, но така също е важно да постигнем стабилност в най-важните сфери – икономика, здравеопазване и образование“, това каза водачът на листата на „БСП за България“ в Благоевградско проф. Георги Михайлов в Петрич по време на среща с представители на бизнеса. На срещата присъстваха също и кандидатите за народни представители Новко Попов, Любомир Георгиев и Димитър Самодумов. 

„Изключително важна е регионализацията в развитието на икономиката, а именно - всичко да се върне с вашите идеи, с вашите възможности и запазени специалисти“, каза още проф. Михайлов. Той обясни, че Благоевградска област има няколко общини, които имат чисто средиземноморски климат, а други - умерено до остро континентален и зимата се стига до минус 25 градуса. В самата област има динамика на условията за развитие на икономиката“, подчерта водачът на листата на социалистите в Благоевградско. На следващото място извън икономиката са здравеопазването и образованието, които дават сигурност и стабилност на всяко едно семейство. „В здравеопазването болниците трябва да станат лечебни заведения, а не търговски дружества. Трябва да се промени и лекарствената политика – намаляване от 20 на 9 % на ДДС върху лекарствата. На трето място е грижата за кадрите – не може медицинските кадри в лечебните заведения да зависят от допълнителното материално стимулиране, т.е. от оборота на болницата“, обясни проф. Михайлов. Той добави, че е изключително важно да се направят промени и в образованието, защото принципът на делегираните бюджети в момента е грешен. На практика всеки ученик преминава в по-горен клас без да има необходимите знания, просто защото трябва да се запази бюджета. Друг сериозен проблем е, че в един клас, по един предмет има 10 учебника и децата се объркват. 

„Първото нещо, което ще направим в Парламента е да вкараме отново закона за преизчисляване на пенсиите на всички българи, който единствено ние успяхме да вкараме в Народното събрание и тези „прогресивни партии“, които искат да спасят България, не позволиха да го гласуваме на второ четене“, обясни проф. Михайлов.

Кандидатът за народен представител от Петрич Новко Попов ще обърне изключително внимание на две проблема в района, ако бъде избран. Това е отрасъла, който е спасил района от безработица – шивашката промишленост, както и зеленчукопроизводството. „При всички случаи ще работя усърдно, за да се променят нещата и да се получават от държавата субсидии, за да се поддържат тези браншове. Необходимо е да се промени законодателството, защото ако не ако не се подаде ръка на тези два бранша, а и на останалите, ситуацията ще се влошава все повече“, категоричен бе Новко Попов. 

Другият кандидат за народен представител от района адвокат Любомир Георгиев начерта своите 4 лични приоритета в Народното събрание. Първият е редовни срещи с избирателите, за да не се губи връзката между тях и депутата, който са избрали. Второто е осигуряване на държавно или частно финансиране за изграждането на плувен комплекс в Петрич. „Моята лична кауза е да се преборя за промени по отношение на местното самоуправление. От една страна част от данъците, които се плащат в съответната община да се връщат обратно в нея, за да могат да се подпомогнат общинските бюджети и да се заделят повече средства за капиталови и други разходи. От друга страна ще настоявам да има единни и справедливи критерии за разпределението на общинския бюджет по отношение на съставните на общината села, защото в момента това се прави по преценка на кмета“, коментира адвокат Любомир Георгиев. 

Конкретни решения в областта на земеделието и туризма в региона предложи кандидата за народен представител Димитър Самодумов. „Това, което може да задържи хората в региона е безвъзмездно финансиране до 100 000 лв. през фонд „Земеделие“ за изграждането на високотехнологични оранжерии“, обясни Самодумов и допълни, че сумата е напълно достатъчна за покупка на 1 декар земя, самата оранжерия, отоплителната й система и всичко останало. Другият сериозен проблем е вноса на плодове и зеленчуци, както и липсата на реализация на местната продукция. „Решението е много просто – вносът от вън е с по-добра субсидия от нашата, с възстановен акциз и ДДС върху горивата, което при нас не се случва, а трябва. Поправката е лесна – само с една наредба. Облагането с ДДС също е голям проблем, но и той се решава много лесно – борсовата цена от деня днес трябва да е цената на която утре да се внасят зеленчуците в България и на нея да се плаща ДДС“, обясни Димитър Самодумов. Той допълни също, че в района на Петрич има минерална вода и археологически обект, които могат изключително много да помогнат за развитието на туризма, но това не се прави за момента защото липсват съответните насърчителни мерки.