Проф. Михайлов: За справяне с COVID кризата БСП предлага разяснителна кампания и национално епидемиологично изследване

Окт 17, 2021 Новини Избори 0 1138

17.10.2021г.

„За да можем да се справим с COVID предлагаме разяснителна кампания и национално епидемиологично излседване“. Това заяви в ефира на Нова телевизия водачът на листата на „БСП за България" в Благоевград проф. Георги Михайлов. Той припомни, че БСП е подкрепила извънредното положение след изясняване на срока му и правомощията на МС. По думите му със затварянето на планините, гоненето на хората и страхът, който се всели - всичко това настрои цялата нация негативно и това е имало много последствия през последвалите две години, за които отговорност носи ГЕРБ. По думите му, въпреки всички мерки и полицейски час, разпространението на вируса не е намаляло до появата на ваксините.

Михайлов заяви, че БСП предлага няколко стъпки, от които на първо място разяснителна кампания. “Никога не е късно, хората да разберат, че ваксините са полезни“, категоричен бе той. Попитан дали ваксинирането трябва да стане задължително, Михайлов отговори: „По света на задължително лекуване и профилактиране подлежат само хора, които не носят отговорност за себе си. Всичко останало е насилие върху личната свобода на действие на човека. Не би следвало никой лекар да възприема такава позиция и не знам някъде по света да има такава“, подчерта водачът на левицата в Благоевград. Според него България с малко повече от 20% ваксинирани не може да с позволи въвеждането и на задължителен зелен паспорт.

 „БСП настояваше да се увеличи абсолютния брой на изследваните лица. За да управляваш един процес трябва да знаеш как се развива той. Как сега сме на последно място по ваксинирани, тогава бяхме последни по брой изследвани регистрирани случаи, Вместо това се водеха спорове кой тест да бъде използван“, подчерта проф. Михайлов.. Той припомни, че БСП е предложила на професор Кацаов да се направи проучване на заболеваемостта у нас и да не се разчита само на данните на една частна лаборатория, но до момента няма такова.  „Няколко стотин милиона души са заразени официално в света, смъртността е 2.048%. Всички епидемиолози знаят, че това е само върха  на айсберга. Болните са 10 пъти повече и смъртността е съизмерима с грип“, обясни той. Според него, ако направим проучване в България. Ако видим какъв е броят на хората, които са контактували с тази инфекция ще знаем накъде да насочим нашите профилактични и терапевтични усилия като здравна система.  

На въпрос за влизането на проф. Балтов в политиката от ПП ГЕРБ Михайлов коментира, че политиката е чужда за един добър действащ лекар. „В тази сложна обстановка да застанеш на страната на една партия, която носи сериозна политическа отговорност за случващото се у нас в последните 10 години и оценката е с негативен знак, няма как като негов колега да не се учудя“, заключи проф. Михайлов.