Нинова в Банско: Утре ще има председателски съвет, който да реши свикване на парламента за пенсиите

Май 16, 2024 Новини БСП 0 888

Пенсиите трябва да се преизчислят и да се увеличат вдовишките

"Утре в 10.30 часа се свиква председателски съвет в парламента. Обявената тема е увеличението на пенсиите и насрочване на извънредно заседание на Народното събрание." Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в Банско, където е на среща с граждани. Тя е водач на листата на "БСП за България" в 1 МИР Благоевград.

"Ние ще участваме в председателския съвет и ще заявим своята позиция", посочи тя.

"Естествено, че пенсиите трябва да се увеличат с 11, а не с 10%. Но ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ отново се канят да измамят пенсионерите колко са загрижени за тях.Те си организираха предизборно този спор, сякаш до вчера не бяха заедно и не отхвърлиха заедно предложенията на БСП за увеличение на вдовишките надбавки и за преизчисляване на пенсиите с нов средноосигурителен доход . Защото, каквото и да се прави на парче, хиляди пенсионери ще живеят под прага на бедност, докато не се реши генерално въпросът чрез преизчисляване. И това вече се е случвало - само по време на управление на БСП", коментира по темата Нинова.

"Затова имаме претенции, че сме последователни и принципни в това отношение. Показали сме го с действия, а не на думи.  А колко пъти в последните  7- 8 години ГЕРБ отхвърлят предложения от нас закон за възрастните хора? Възрастните хора помнят коя партия е полагала и полага реални грижи за тях и няма да позволят да бъдат употребявани за партийните цели на сглобкаджиите", каза още лидерът на БСП.