Жителите на село Микрево към проф. Румен Гечев: Управляващите увеличиха цената на водата, а пенсиите и заплатите не ги увеличават

08.05.2019

„Земите ни пустеят. Увеличиха ни водата, а заплатите и пенсиите не ги увеличават. С 240 лева пенсия не мога  да платя нито вода." Така започна дискусията в село Микрево, община Струмяни с кандидата за евродепутат от "БСП за България" проф. Румен Гечев.

Местните жители се оплакаха от чувствителното повишаване на водата от няколко месеца и разказаха на проф. Гечев  за протеста в село Илинденци срещу повишената цена на водата. "Един кубик вече струва 1.50 лева, вместо досегашните 60 стотинки", заявиха те. Хората са категорични, че няма да си плащат сметките, ако новите цени се запазят. Те споделиха, че само депутатите от "БСП за България" - Николай Бошкилов и Богдан Боцев са подкрепили протестиращите.

Проф. Румен Гечев акцентира , че именно защитата на родните ни интереси минава през синхронната работа на българските представители в различните комисии в европарламента и сформиране на общоевропейски политики. "Управлението в България се оказа най-послушното в ЕС и най-слабо звено през последните 10 години. Водещите страни Германия, Франция, Великобритания си измиват ръцете с България, която най-стриктно спазва санкциите спрямо Русия с цената на загуби с милиарди", посочи проф Румен Гечев. На въпроса, свързан със санкциите срещу Русия, той категорично заяви, че позицията на Българска социалистическа партия  е да бъдат свалени санкциите срещу Русия, защото те са в ущърб на България и много други страни.

Проф. Гечев в Сандански:  Искаме социална Европа, с лесно достъпно образование и здравеопазване

Пред обществеността в Сандански проф. Румен Гечев заяви, че  листата на "БСП за България" е изключително силна, хора с голям опит и професионализъм. ''Нашата листа е подготвена много по-добре от останалите. Няма значение кой ще отиде в Брюксел, важното всички заедно да стигнем до успеха на 26-ти май“, категоричен бе проф. Гечев.

''Да защитиш интересите на България не се изразява в това, както нашите опоненти от ГЕРБ или ВМРО правят-  да се качват на камиони и да обикалят. Защитата на българските интереси ще се получи, когато българските представители в ЕП правят конкретни предложения и политики, които да отговарят на нуждите на източноевропейските страни. Единствено БСП излезе с официални документи като "Визия за България" и "Визия за Европа" и в тази Визия за Европа изрично е казано за какви конкретни политики ще се бори левицата в Европа", каза още Гечев. 

Той сподели, че според него най -добрата социална политика е политиката на инвестициите. "Няма как да се повишат пенсиите, няма как да се повишат заплатите, ако не се повишават инвестициите. Именно затова ние настояваме за реализация на инвестиционен пакет. Искаме инвестициите да отиват в Източна Европа, в това число и България. Ние сме страната с най -ниски пенсии,  с най -ниската средна работна заплата, нашите фирми са с най- ниска конкурентоспособност, ние сме страната с най- висока детска смъртност. Картината е изключително неблагоприятна. Затова искаме социална Европа с лесно достъпно образование и здравеопазване. Искаме Европа да се върне към своите корени и ценности, заключи проф. Гечев в Сандански.