Деница Златева в Гоце Делчев: БСП е за социална и справедлива Европа, без деление на ядро и периферии

11.05.2019г.

"БСП отива на тези избори със самочувствието на партията, която проправи пътя на България към Европа. Опонентите ни ни наричат „аматьори“ по европейските въпроси, но ние сме единствената партия, която реално води диалог с българските граждани в каква Европа искат да живеят“, каза Деница Златева, заместник-председател на НС на БСП и кандидат за евродепутат от листата на "БСП за България" в Гоце Делчев. Златева се срещна с граждани в препълнената Изложбена зала на Дома на културата в града.

"За БСП отговорът е социална, справедлива Европа, без неравенства, без деление на ядро и периферии. Ние искаме Европа на гражданите, с повече грижа за обикновения европеец, за малкия и средния бизнес, а не само за големите корпорации“, подчерта тя.

По думите на Златева разликата между платформите на ПЕС и ЕНП е очевидна - ние залагаме на социалния елемент и ще работим за общоевропейски минимален стандарт на заплащане. Тя коментира още, че не е справедливо, при 4 пъти по-малка производителност на труда спрямо Люксембург, заплатите в България да са 9 пъти по-ниски. "Не е справедливо, в 21 век, в България да имаме пенсии, които са под прага на бедността", каза още Златева.

"Ще работим за повече средства по политиката на сближаване, но и за по-ефективното им използване. Нужен е стриктен контрол и от страна на българските власти. Не може малцина „бойкоизбрани“ да бъркат в кацата с меда, а за обикновения българин да остава само катран", категорична бе Деница Златева. 

"Премиерът се оплака, че Механизмът за сътрудничество и проверка няма да отпадне, защото ресорният еврокомисар не бил от неговото политическо семейство. Това са нелепи оправдания, няма как управляващите да замажат очите на Европа, когато е видно, че причините и за отлагането на влизането ни в Шенген, са ширещата се корупция и неефективната борба с нея", каза Златева.

Кандидатът за евродепутат каза още, че е време за нов вид политика, водена с ясно дефинирани и широко подкрепени национални цели, в чието име се обединяват всички политици, без значение от партийните пристрастия. "Как обче да стане това, след като не чуваме позицията на българското правителство по европейските теми?", попита Златева. "Ако премиерът иска да доближи Европа да българските граждани, защо бяга от дебат в НС по европейските въпроси?"- заключи тя.