Николай Шушков: В университетите в Благоевград да закипи отново живот, а не да са просто места за вземане на изпити

05.10.2023 г.

Икономиката на една община не е само грижа за бизнеса, а е главно грижа за хората. Приветливата градска среда, качеството на живот, културата, спортът, забавленията - всичко това е част от стратегията за задържане на младите хора в Благоевград в предизборната програма на подкрепения от БСП кандидат за кмет на Благоевград Николай Шушков, който е номер 74 в бюлетината.

„Трябва да превърнем университетите отново в градски средища, в които постоянно да кипи живот, както беше преди години, а не само в места за вземане на изпити. За всички е видимо отсъствието на студентите от града. За жалост вече в някои специалности трудно се запълват бройките“, казва Николай Шушков.

Бившият областен управител на Благоевград и два пъти зам. кмет на града познава в дълбочина всички проблеми на образованието в региона.

Заради драстичния спад на студентите през последните години страда малкият и среден бизнес в Благоевград - отдаването на квартири под наем значително намаля, малките семейни магазини и квартални кафенета се задъхват.

„Общината може да е много по-активна в подпомагането на университетите. Аз се ангажирам да си партнирам с ректорите, за да установим много по-интензивни контакти с българските национални общности в Украйна, Молдова, Бесарабия, Северна Македония с цел да привлечем в Благоевград повече студенти – особено такива, чиито корени са традиционно свързани с нашия край“, казва Николай Шушков.