Николай Шушков: Строителният бранш е един от най-развитите в Благоевград, но изпитва глад за кадри

10.10.2023 г.

От Областното представителство на Строителната камара в Благоевград заявиха готовност за партньорство с Николай Шушков като кмет и неговия екип по всички въпроси и програми, свързани със строително-инвестиционния процес. Николай Шушков и инж. Стефан Стоев, председател на камарата в областта, проведоха среща, на която се обединиха около това, че строителният бранш е един от най-развитите в общината и региона, осигурява препитание на стотици хора, но изпитва и глад за работници.

Подкрепеният от БСП кмет , който е номер 74 в бюлетината, отбеляза, че Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия в Благоевград е една от най-добрите в страната в подготовката на кадри за сектора, но общината трябва да съдейства за оползотворяване на партньорството между бизнеса и гимназията.

Според Николай Шушков настоящият кмет е лош стопанин на градската инфраструктура – има много какво още да се иска за състояние на улиците в Благоевград, има нови улици, които водят за никъде, а има и сериозни проблеми в процеса на обществените поръчки, договарянето и контрола по изпълнението на договорите. Според него от работата на строителните фирми зависи качеството на ремонтите и новото строителство на жилища, обществени обекти и улици в населените места.

На свой ред инж. Стефан Стоев постави пред Николай Шушков въпросите на бранша, чието решение е в ръцете на местната управа: да се прекратят обществените поръчки чрез възлагане на инхаус процедури, да се търсят възможности за постигане на най-добри договорни условия с общината - критерии за възлагане, допустими дейности, ценови условия. Според инж. Стоев особено важен е и въпросът с актуализацията на цените на строителните дейности в договорите по обществените поръчки в резултат на инфлацията.