Костадин Дурчов: Да сложим край на заключената община

След изборите управлението няма да е като в момента - недостъпен кмет и послушен Общински съвет, категоричен е кандидатът на БСП 

Костадин Дурчов е роден през 1964 г. в Банско. Магистър по стопанско управление и инженер от Техническия университет в София. Целият му трудов опит е в частния бизнес. Зам. областен управител на Благоевград от 2013 до 2014 г. Бил е член на Управителния съвет на Българския туристически съюз в Банско. Председател на общинската организация на БСП и член на партията близо 20 г. Общински съветник в Банско два мандата. Кандидат на БСП за кмет на община Банско и водач на листата за общински съветници. Номерът на Костадин Дурчов и БСП в интегралната бюлетина е 3.
 
"Наистина има видими резултати за Банско, но със знак минус"
 
- Г-н Дурчов, Банско успя да се наложи като туристическа марка не само в България - при вас се случат много спортни и културни събития. Отстрани изглеждате като реклама на добра община, но дали това наистина е така?
 - Много правилно казвате "реклама". Защото това е само фасадата, външната част, видима за хората извън Банско, които гледат телевизионните репортажи или идват за уикенда. Само че за самите банскалии медалът има обратна страна. Много време вече проблемите им се замитат. Нямам нищо против фестивалите и концертите - така се прави модерен туризъм. Нека обаче освен тях да свършим и нещо друго за хората в общината. Да оправим инфраструктурата е първото. Или пък най-сетне да поставим общинската администрация в услуга на банскалии, да облекчим административни процедури. Има още много да се прави в социалната сфера. Банско може и да ви изглежда богато, но не мислете, че всички банскалии са добре материално. Има доста хора, които имат нужда от социална подкрепа, включително и млади семейства. Давам ви пример с една друга малка община, но съвсем не толкова богата като нашата - Чирпан. Там предучилищните групи в детските градини са безплатни, за да не изпадне някое дете от това задължително ниво на обучение преди първи клас. При нас съм убеден, че на общинското ръководство и през ум не му е минало за това.
 - Как оценявате досегашното управление на общината?
 - Управлението на общината ни за последните 4 години е видимо за всички - то е слабо. Градът е разкопан. Сезонът идва и от това ще страда туризмът. По-лошото обаче е, че от забатачения воден цикъл страдат най-вече банскалии. Като започнете от наводнените мазета и къщи, и стигнете до разкопаните улици, прахта, когато е топло, калта, когато вали... Кметът не се справи с даден му наготово проект. Допусна драстично закъснение, постави на ръба и държавата, и общината. ЕК бе готова да налага санкции и да остави парите за сметка на националния бюджет. Като банскалия и като българин се радвам, че се допусна водният цикъл на Банско да бъде завършен с пари от следващия програмен период и че срокът бе удължен. Това обаче по никакъв начин не оправдава сегашния кмет за лошата организация, занижения контрол, некадърното управление на евросредства. Сега ще загубим средства, защото вместо да се усвоят вече отпуснатите, по новата програма ще се кандидатства за същия проект, вместо за нови. За съжаление не е само това.
 Заключената община - така банскалии говорят за сградата, в която стоят кметът и администрацията. Там не можеш да влезеш просто така - има контрол на достъпа, въпреки че работодателят на кмета са точно хората и тази сграда е тяхна. Представете си на какво ниво са общинските услуги за гражданите и за бизнеса.
 Другата ни голяма болка е общинската земя, която се раздава на приближени, които прибират субсидии без въобще да знаят какво е земеделски труд. Определено има схема за злоупотреба и в града ни открито се говори за това. Пропадат проекти от важно значение за развитието на Банско като втория лифт. С две думи - наистина има видими резултати за Банско, но със знак минус.
 - Кои са приоритетите, на които смятате да заложите, ако получите подкрепата на съгражданите си?
 - Ние го казваме много ясно - да подредим общината. Водният цикъл трябва да бъде завършен под конец, с възможно най-малки притеснения за банскалии и туристите. Рутинно задължение и част от длъжностната характеристика на всеки кмет е да управлява прозрачно и ефективно публични пари, независимо дали бюджетни или европейски.
 Задължително трябва да се спре лошото управление на общинските активи, включително на гори и земя. Това е богатството на общината. От него самата община може да печели и чрез публично-частно партньорство, и чрез създаване на общински предприятия. Това вече е политика, а не рутинно задължение. Общината трябва да увеличава собствените си приходи. Но не като вдига данъци, както предложиха от ГЕРБ, а като започне да се държи като пазарен играч и да печели от активите си. Печалбата да отива в общинския бюджет и с нея да се поддържат социалните дейности на общината. 
- Идвате от частния бизнес, затова ли говорите за пазарно управление на общинските активи?
 - Не, просто следя опита на други общини - малки и големи. Това е политика, в която има перспектива, особено когато сме в последен програмен период и европейските средства ще свършат. Всички са наясно, че делегираните бюджети не стигат за нормалното функциониране на общинските дейности. Затова е необходимо отсега да се мисли за разумен начин за увеличаване на собствените приходи, без да се пипат данъци. Иначе частният бизнес учи как да използваш максимално ефективно ресурса си и партньорствата и да се развиваш и печелиш. Не виждам нищо лошо така да бъде управлявана една община. Печалбата при нея ще се преразпределя към всички - за социални услуги и програми, за здраве, за общинско образование. Оттук могат да дойдат и парите за грижа за хората по селата. Сегашната управа, улисана в медийни изяви и помпозни мероприятия, забрави за тези хора. От месеци няма автобусен транспорт до селата, медицинските практики там имат нужда от помощ, за да успяват да поддържат кабинети на място. Всичко това ще преодолеем, ако от общинския бюджет се отделят разумни средства. 
- Банско се развива като туристически център, не са тайна и икономическите апетити за нови ски писти. Как може да се предотвратят евeнтуални злоупотреби с природата, а и с интересите на местните жители?
 - Като повече неща в живота и този въпрос има две страни. От една страна, едва ли има някой, който да ви каже, че е против опазването на природната среда. Все пак Банско е привлекателно именно с комбинацията от възможности за зимен спорт и прекрасна природа. Никой няма да си позволи безразборно да унищожи гората, но развиващо се Банско има нужда и от развиваща се ски зона и в частност втори кабинков лифт. Смятате ли, че във Франция или в Италия, където има изградени достатъчно съоръжения, това е станало за сметка на природата? Напротив, има начини, има правила, които да запазят тази най-голяма ценност за банскалии - планината. За съжаление всичко се използва политически, всеки играе някаква игра, включително и еколозите. Много е погрешно това противопоставяне лифт или природа. 
- Какво ще се промени след изборите в Банско? 
- БСП ще покаже характера си. Управлението в Банско ще се промени, категоричен съм. То няма да бъде такова, каквото е до момента - всесилен, недостъпен кмет и послушен Общински съвет. Гласът на БСП ще се чува, политиката й ще стане реалност. Нашата основна цел е да постигнем смяна в ръководството на община Банско както в лицето на кмета, така и в лицето на мнозинството в Общинския съвет.
 - Как върви кампанията, честна ли е надпреварата?
 - Аз не се притеснявам да кажа, че натискът е голям. Хората са принуждавани да вземат решения против волята си, някои се страхуват да изразяват мнението си, дори да показват симпатия към друга политическа сила освен ГЕРБ и "Бъдеще за община Банско", които действат в пълен синхрон. Ясно ми е защо - притеснени са за работно място или за работата на свой близък, за член на семейството. Това ни връща в едни други времена. В началото на кампанията отправихме призив към нашите политически конкуренти да проведем толерантна кампания, в която да спорим за политика и за начините да превърнем Банско в просперираща община. Някои от нашите колеги не възприеха този подход и започнаха с личните нападки и откровени обиди. Ако обърнеш дебата за бъдещето в лична разпра, това означава, че няма какво друго да кажеш на своя опонент.
 - Готова ли е организационно БСП за предстоящата битка за местния вот, достатъчно сплотена ли е местната структура?
 - През изминалите години получихме много удари от свои и от чужди, но днес забравихме всичко това. Събрани сме, обединени сме, действаме заедно. Имаме силен кандидат в Добринище. Казвам това, защото ни чака битка не просто за кметското място, а и за новия Общински съвет. Чака ни по-голяма политическа битка. Не бива да допускаме една партия да съсредоточи всичката власт в ръцете си. 
- До каква степен резултатите от местните избори могат да повлияят на нагласите спрямо БСП? Ще успее ли вотът да даде тласък на левицата за по-добри резултати и повишаване на доверието към нея?
 - Всеки изборен резултат, който е по-добър от предишен, означава, че вървим в правилната посока. Но нека не се заблуждаваме, че резултатите в дадена община могат да бъдат остров на просперитета извън общия резултат за страната. Избирателите се влияят от националните кампании и послания, независимо от работата по места. Ето защо всички ние разчитаме на обща промяна в нагласите спрямо БСП, за да постигнем онези резултати, които биха довели до промяна в политическия курс изобщо в България. Аз смятам, че оттук нататък БСП може само да надгражда и в Банско, и в национален план.

Интервю на Павлета Давидова 
Дума 7. Октомври 2015 , брой: 230