Вигенин: Има явна тенденция към политизация на дипломатическата служба у нас

Мар 12, 2016 0 4620

„Какъв е процентът на политическите назначения, предложени и реализирани от встъпването Ви в длъжност като министър на външните работи? Спазени ли са изискванията на ЗДС по отношение на действащите към момента ръководители на дипломатически мисии и какъв е процентът на политическите назначения към днешна дата?“.  Това бе само първият от редица въпроси, които зададе народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ и бивш министър на външните работи Кристиан Вигенин към Даниел Митов, наследил поста му в настощия кабинет.

В първия отправен въпрос в рамките на днешния парламентарен контрол народният представител посочи, че през 2016-та година изтичат мандатите на близо 30 ръководители на дипломатически мисии, което представлява почти една трета от всички български дипломатически представителства. Той припомни: „Това е така, защото през 2012 г. предишният външен министър на ГЕРБ Николай Младенов извърши един погром над българската дипломация – редица български дипломати бяха отзовани поради специфични причини, след което бяха направени масови политически назначения“.

Кристиан Вигенин посочи, че утвърдената в действащия Закон за дипломатическата служба допустима квота на външните за системата или познати като политически назначения на ръководители на мисии, което обхваща посланиците и представителите към международните организации и генералните консули, е до 20%.

Депутатът от левицата очерта оформящата се тенденция към политизация на дипломатическата служба, което се доказва от факта, че министърът е направил 7 политически назначения на ръководители на дипломатически мисии, с което е надвишил броя на професионалните. „Нарушен е ЗДС – министърът сам признава, че политическите назначения са над 20%, посоченият от него процент е 23,7%. От тук може да се направи логичният извод, че министърът и президентът нарушават закона“, категоричен бе бившият външен министър. Той обясни, че политическите назначения водят до демотивация на професионалните дипломати.

„Посланическият пост не е нито награда, нито спокоен пристан. Той е пост, който изисква тежка работа, от която зависи оценката за българската външна политика“, посочи в резюме Кристиан Вигенин и още веднъж подчерта, че е необходимо да се гарантира професионалното начало при назначаване на ръководители на дипломатически мисии.