Проф. Георги Михайлов, водач на листата на "БСП за България" в Благоевград: Предлагаме регионализация на здравеопазването

02.04.2021г.

"Лекарите и сестрите доказаха своята роля в ковид кризата. Правителството не изпълни своята задача. Всякакви обяснения, обещания и увъртания. При толкова много допуснати грешки. Българинът толкова много го боли от тая криза, разсипаха му бизнеса, съсипаха образованието на децата му. Осем пъти са се качили нуждите от психологична помощ в България, рязко са се увеличили разводите. Ако лекарите и учителите се справиха, то управляващите не се справиха. Тази инфекция не е особено опасна, но създава проблеми в здравната система. Повечето държави подходиха с голяма доза сериозност. Проблемите в здравната система трябва да се решават, не да се говори за консенсус. Зарязани са профилактичните програми, битовите условия в болниците не са добри. Когато членове на щаба ти казват, че очакват покачване на случаите и затвориш чак след 10 дни, няма как да не оставиш впечатление, че използваш тази ситуация, за да изостриш един проблем и да попречиш на нормално провеждаща се политическа кампания", заяви проф. Георги Михайлов, водач на листата на "БСП за България" в Благоевград за зрителите на "Предизборно студио" по БСТВ.

Проф. Михайлов коментира още темата за състоянието на туризма в България. "Хората са много напрегнати в момента. Благоевградска област има огромни възможности за туризъм, 40% от минералните водоизточници са там, там са парковете Рила и Пирин. Много хора млади и опитни се питат дали изобщо да се занимават с туризъм, това може да загине като бизнес. Нали знаете, че Гърция и Турция са се подготвили идеално за този летен сезон и с договори, и с ваксинационен план и с мерки за дистанция. Ние какво сме направили? Само си обещаваме. Като изпуснем този летен сезон, тогава тежко и горко на една държава, която чака 15-20% от брутния си вътрешен продукт да дойде от туризма. То нямаше до вчера ваксини, ние ще раздаваме сертификати. Едно е сертификат, друго е паспорт. Имаме незначителен брой хора ваксинирани до момента. Гърция и Турция отдавна са сключили договори за туристи, едната страна с Русия за 4 милиона такива. Ние къде сме сключили договор, какво правим?"

На въпроса, ако БСП спечели изборите, кои са най-спешните реформи, които трябва да бъдат направени, Михайлов поясни: "Има неща, които са много важни в краткосрочен план, да се въведе ред във ваксинационния календар. Общинските болници са забравени, хвърлят им се трохи, имат задължения над 110 милиона. Общините нямат кадри. Ние предлагаме регионализация на здравеопазването, влагането на средства по места, защото хората умират от инфаркти и инсулти. 80% от болниците се намират в четири града в България, кадрите са разхвърляни неравномерно. Регионализацията е много важна, за да стига ефективната помощ до всеки български гражданин".