Проф. Георги Михайлов: Държавата не дава достатъчно средства за спорт и това трябва да се промени

28.06.2021г.

„Много неща се случиха през последните 2 месеца, но най-важното е, че една политическа сила се сгромолясва от небосклона“, това каза по време на среща с представители на спортни клубове в гр. Гоце Делчев, водачът на листата на „БСП за България“ в 1 МИР Благоевград проф. Георги Михайлов. На срещата присъстваха и кандидатите за народни представители от Гоце Делчев Богдан Боцев и Костадин Харисков.

Много от вас се занимават и със спорт, но и с нещо друго, защото иначе няма как да  оцелеете. Държавата не дава достатъчно средства за спорт, коментира проф. Михайлов пред присъстващите. „Благоевградският регион беше крепост на ГЕРБ в последните 10 години, но благодарение на многото усилия, фалшификации, натиск върху хората и така нататък, реалността вече е различна и кандидатът на ГЕРБ не можа да стигне до балотаж“, каза още проф. Михайлов и допълни, че в политиката това се нарича ефекта на доминото - когато всички започват да виждат, че това е един балон, който се пука. „След тези частични избори в Блаогевград се вижда, че нещата много бързо ще започнат да се променят. Надяваме се за добро, в интерес на нацията, в интерес на всеки от вас, на нашите семейства и деца“, каза още водачът на социалистите в Благоевградска област.

По думите му, има всички предпоставки предстоящите избори на 11 юли да бъдат съвсем реалистични и най-после да се тръгне по един нормален път на развитие. В момента положението в областта на икономиката, която трябва да поддържа спорта, е доста тежко, обясни проф. Михайлов. Той припомни, че в Благоевградска област на практика са ликвидирани всички сериозни клонове на промишлеността, а това е оставило хиляди хора и се е отразило на средствата с които могат да разполагат съответните общини.  

По думите му, без сериозното участие на бизнеса, няма как спортът да се развива, а на този етап това е невъзможно поради тежката ситуация в която е изпаднал и самият бизнес в страната.

Кандидатът за народен представител от Гоце Делчев Богдан Боцев бе категоричен, че е изключително важно да има държавна политика в областта на спорта. „Никой спортен клуб не може да се справи само и единствено разчитайки на съответната община. В община Гоце Делчев се прави всичко възможно за да се помага на спортните клубове, но финансовите възможности са ограничени. Тук е намерен баланса по някакъв начин, но е ясно, че без подкрепа на държавата няма как да мислим за развитие на спорта и спортните школи“, каза още Богдан Боцев.

Според него е нужна държавна политика и регламентирано финансиране за всички клубове в страната на база единни критерии, което е заложено в програмата за управление на „БСП за България“.

„Поемам ангажимента да проведем специална среща с представителите на всички спортни клубове, на която да формулираме конкретните ви предложения за промени в законодателството. След това ще внесем в Народното събрание това предложение с надеждата, че то ще бъде подкрепено и от другите партии“, каза още Богдан Боцев.

Всички участници в срещата бяха категорични, че е необходимо да се регламентира законодателно спонсорството в спорта, което ще реши много от финансовите проблеми на редица клубове. „Ясно е, че без съвместните усилия на държавата, общините, бизнеса и спортните клубове, няма как да се мисли за развиване на спорта в България, за да можем да си върнем старата слава на спортна нация“, заключи проф. Георги Михайлов.