Проф. Георги Михайлов: Населението в България намалява драстично

29.06.2021 г.

Поредица от срещи проведе в района на Гоце Делчев водачът на листата на „БСП за България“ в 1 МИР Благоевград проф. Георги Михайлов. Заедно с местните кандидати за народни представители Богдан Боцев и Костадин Харисков те се срещнаха с жители на квартали в града, както и със симпатизанти в село Борово.

На среща с жители на един от кварталите в Гоце Делчев, проф. Михайлов подчерта, че резултатите от проведените частични избори за кмет на Благоевград са изключително важни и показват тенденция, която ще бъде много по-силно изразена на парламентарните избори на 11 юли. „В първите дни работа на новия парламент, а това ще бъде много скоро след изборите, отново ще поставим въпроса за преизчисляване на пенсиите, което да се извърши в бързи срокове“, подчерта проф. Георги Михайлов.

Той призна, че ако има някой който е драматично онеправдан в своя живот, след като е построил по-голямата част от страната ни със своите ръце, това са пенсионерите. „Тези хора сега са оставени на грижите на своите деца, с мизерни пенсии. Много е важен момента сега, защото от тук нататък можем да обърнем посоката на развитие на страната“, категоричен бе проф. Михайлов.

По време на срещите кандидатите за народни представители от „БСП за България“ запознаха хората с данните от задълбочено изследване касаещо намаляването на населението в България през последните години. Данните показват, че през 1988 населението на страната ни е било 8 милиона и 500 000 души, докато в момента е 6 милиона и 900 000, т.е. за 30 години населението ни е намаляло с милион и 600 000 души.

„Със сегашната характеристика на населението и баланса между различните възрастови групи, то ще намалее с още 2 милиона през следващите 15 години и България ще се окаже с население от 4.5 милиона души“, информира проф. Георги Михайлов.

По думите му, населението в страната намалява драстично и е необходимо да се вземат изключително спешни мерки да се спре този процес. От една страна със задържането на младите хора в България с различни стимули за тях и семействата им, от друга страна като се подобри здравеопазването и се увеличи средната продължителност на живота в страната ни, която в момента е около 10 години по-ниска в сравнение с други европейски страни.