Проф. Георги Михайлов в Якоруда: На 11 юли предстои сериозна битка за държавността в България

30.06.2021 г.

„В последните 4 години България падна по всички показатели – на икономически живот, на социален живот, на здравеопазване. Ние сме в дъното на ЕС и това се усеща във всяко село и град на страната“, това каза водачът на листата на „БСП за България“ в 1 МИР – Благоевград проф. Георги Михайлов на среща в град Якоруда. Той отбеляза, че местните хора са му споделили, че ако ситуацията продължи да е такава, след 10 години Якоруда няма да я има. „Това е тенденция в цялата страна, която все по-често започва да се забелязва и в Пиринския край – на обезлюдяване“, каза още проф. Георги Михайлов. Затова според него в момента на дневен ред е решаването на един много важен въпрос – въпросът с бъдещето на България.

„Обърнете се към вашите спомени – има ли друга партия в България, която да е съществувала последователно 130 години? Няма такава партия“, категоричен бе проф. Михайлов и допълни, че в момента ситуацията в България от политическа гледна точка е много сложна – фрагментирано политическо пространство и разделение на хората. „Това е така, тъй като не се търси промяна, а подмяна“, заяви водачът на листата на социалистите в Пиринско. Той бе категоричен, че това което ни очаква  на 11 юли не е просто повторение на 4 април. „Ако сега не бъде съставено правителство, България ще влезе във сфера от проблеми. Това е сериозна битка за държавността в България“, допълни още той.

Пред присъстващите на срещата в Якоруда, проф. Михайлов обясни, че „БСП за България“ иска да получи доверието на нацията, защото предлага решения в основните направления на живота – икономика, здравеопазване, образование и социално подпомагане. По отношение на икономиката, БСП предлага развитието й да става на регионален принцип, тъй като всеки район има своите особености. Сама по себе си Благоевградска област е достатъчно голяма и има различни по структура общини – с различна големина, с различен климат, с различно развитие.

Приоритетите на „БСП за България“ в областта на здравеопазването и образованието също са добре известни. В здравеопазването – болниците трябва да станат истински лечебни заведения, а не търговски дружества; трябва да се промени лекарствената политика и конкретно – намаляване на ДДС върху лекарствата на 9 %. В образованието – освен достойно заплащане на учителите трябва да има и необходимото качество. БСП предлага въвеждането на един учебник по един предмет, а не както е в момента – няколко учебника по един и същи предмет.